EĞİTİM METODLARIEğitimlerimizde kullanılan metodlar

Çocuk Psikiyatristi Dr.Stanley Greenspan’ın geliştirdiği “Floor Time”; iletişimin esas alındığı ve oyunlarla pekiştirildiği bir terapi şeklidir.
Kısaca 'yerde oyun' (FLOORTIME™) adını verdiği bu yaklaşım ile ebeveynlerin çocuklarını daha iyi anlamaları ve gelişimlerini desteklemeleri mümkün olduğu gibi çocukların gündelik sorunları ile başetmenin de kolaylaştığını göstermektedir.
Floor Time ‘da çocuğa, onun gelişimsel düzeyinde yaklaşılır. Oyunlar sırasında çocuğun önderliği kabul edilir; merakı, motivasyonu ve ilgisini canlı tutmak için onun ilgi alanları üzerinden gidilerek çabalaması ve gelişimi sağlanır.
FLOORTIME modelinin temel özellikleri nelerdir?

  • Bireysel farklılıklar önemlidir. Hiçbir çocuk diğerine benzemez.
  • Diğer yaklaşımlardan en ayırt edici yanı çocuğun güçlü yanlarını dikkate almasıdır.
  • Çocuğun ebeveyni çocuğun gelişiminin yapı taşıdır ve terapi sürecinde de aktif katılımları sağlanarak çocuklarının gelişimini desteklemeleri sağlanır.
  • Çocuğa uygulanan terapi planı çocuğun bireysel profilinden yola çıkılarak çok disiplinli bir ekip (çocuk psikiyatristi, dil ve konuşma terapisti, iş/uğraşı terapisti, çocuk gelişimi uzmanı) tarafından oluşturulur.

FLOORTIME nasıl uygulanır?
Çocuğu tanımak ilk adımdır. Kısaca çocuğu izlemek, niyetini anlamak ve ona katılmak olarak başlayabiliriz. Çocuğun ilgisini çeken oyun ya da oyuncaklarla ve onun liderliğinde etkileşim başlatılır. Ancak amaç, bu etkileşimi belirli hedefler doğrultusunda geliştirmek, keyifli ve uzun bir hale getirerek, çocuğu gelişim basamaklarında yukarıya taşımaktır.